Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O útocích v Paříži a Bruselu se rozhodl někdo z vysoce postavených vůdců IS

Hala letiště Zaventem po výbuchu
Hala letiště Zaventem po výbuchu
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - Atentáty v Paříži a letos v březnu v Bruselu, které loni provedl islamističní teroristé, byly provedeny na příkaz vrchních pater Islámského státu. Informuje o tom agentura AFP.

Atentáty v Paříži z 13. listopadu 2015 si vyžádaly 130 obětí, při útocích v Bruselu letos 22. března přišlo o život 32 lidí. K atentátům se přihlásil IS.

Útoky v obou metropolích údajně vykonala stejná teroristická buňka a po některých z jejích členů se stále pátrá. „Vyšetřování zdaleka nekončí, a to na francouzské i na belgické straně," poznamenal belgický federální prokurátor Fréderic Van Leeuw

Teroristická buňka se řídila rozkazy z „velmi vysoko" postaveného článku velení radikální organizace Islámský stát (IS), uvedl dnes prokurátor.

Prokurátor však neupřesnil, zda rozkazy k útokům dorazily z oblasti, kterou IS ovládá v Iráku, nebo v Sýrii. Dodal ale, že někteří velitelé IS se pohybují mezi oběma státy, aby se vyhnuli náletům koalice vedené Spojenými státy.

K úterní zprávě, že jedním z organizátorů teroristických útoků v Paříži a Bruselu je podle vyšetřovatelů belgicko-marocký islamista Oussama Atar, pobývající nyní v Sýrii, Van Leeuw řekl, že jde o „jednu z pracovních hypotéz", kterou je však nutné ještě ověřit.

Témata:  teroristické útoky v Paříži teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy