Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka věří v další spojenectví s USA, zmínil i Trumpovu vazbu na Českou republiku

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Foto: Vláda.cz

Praha - Pod vedením nového prezidenta Donalda Trumpa budou Spojené státy dál spolehlivým partnerem a spojencem České republiky, věří premiér Bohuslav Sobotka. Do USA už poslal oficiální blahopřání.

Změnu v čele Spojených států bere česká vláda s respektem k voličům, kteří demokraticky zvolili změnu, uvedl dnes Sobotka na twitteru. „Respektujme to a berme pragmaticky. (Donald) Trump, na rozdíl od některých předchůdců alespoň ví, kde leží Česko," napsal.

Sobotka poukazoval, že v kampani Trump vsadil na agresivní populismus a shromáždil protestní hlasy zprava i zleva. Nyní bude pro něj nejtěžší překonat vzniklé rozdělení americké společnosti. „Američtí občané se rozhodli pro změnu a zvolili kandidáta, od kterého očekávají nové přístupy a pohledy na řadu otázek," uvedl v gratulaci Trumpovi.

„Jsem také přesvědčen, že partnerství mezi našimi zeměmi, jež stojí na pevných politických, ekonomických i kulturních vazbách, se bude i nadále rozvíjet. Česká vláda je připravena zahájit spolupráci s Vaší administrativou v otázkách boje proti mezinárodnímu terorismu, našeho diplomatického zastupování USA v Sýrii a našich závazků jako člena Severoatlantické aliance.," napsal premiér Trumpovi.

Trump v červenci v rozhovoru pro list The New York Times uvedl, že pokud se stane prezidentem, Spojené státy americké možná nepomohou některým členům Severoatlantické aliance (NATO), pokud budou napadeni Ruskem.

V poznámce o Trumpově vztahu k ČR poukázal premiér na první Trumpovu manželku Ivanu, která pochází ze Zlína. Ministr vnitra a Sobotkův stranický kolega Milan Chovanec v této souvislosti novinářům řekl, že je kvůli tomu možné čekat i návštěvu Trumpa v ČR. „Má i vazby k České republice a doufám, že ho jednou uvidíme v ČR díky jeho dceři a bývalé manželce," uvedl.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka Trump „přináší nové pohledy a začíná nová etapa česko-amerických vztahů". Černínský palác v prohlášení uvedl, že je připraven s novou administrativou pokračovat v těsné spolupráci. Věří, že v duchu strategického partnerství budou obě země pokračovat v dialogu o českém příspěvku v boji proti mezinárodnímu terorismu a českém zastupování USA v Sýrii.

„Gratuluji nově zvolenému prezidentovi Trumpovi a věřím, že pod jeho vedením budou USA nadále spolehlivým partnerem a spojencem," zněla první Sobotkova reakce na výsledek voleb, kterou poslal ze sněmovní schůze. Dolní parlamentní komoru několik desítek minut předtím navštívil americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro. Ujišťoval, že nová americká administrativa nebude nic měnit v pohledu na Severoatlantickou alianci ani na vztahu k Česku.

Témata:  Bohuslav Sobotka Donald Trump Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy