Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonský premiér Abe se setká s Trumpem

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Tokio/Soul - Japonský premiér Šinzó Abe už telefonicky hovořil s budoucím prezidentem USA Donaldem Trumpem, oba se sejdou tváří v tvář příští týden. Trump již údajně potvrdil závazek bránit Jižní Koreu v rámci stávající obranné aliance.

Předběžně se Trump a Abe dohodli na termínu 17. listopadu, kdy by japonský premiér ke schůzce využil cestu na summit zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Peru.

Trump během předvolební kampaně zahrnul Japonsko mezi státy, které by podle jeho názoru měly za vojenskou ochranu ze strany USA platit více než doposud.

"Japonsko, Německo, Jižní Korea, Saúdská Arábie jsou bohaté státy. Proč neplatí Spojeným státům za obranu?" zeptal se Trump. Otázka se dotýká i zemí NATO, z nichž drtivá většina nepřispívá na svou obranu ani dvě procenta HDP. Mezi "černé pasažéry" bývá v tomto ohledu zahrnováno i Česko.

Jižní Koreu Trump v noci na dnešek ale ujistil, že USA ji budou dál chránit za stávajících podmínek. Podle jihokorejské agentury Jonhap, která se odvolala na diplomatické zdroje, tak učinil během telefonického rozhovoru s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje.

Agentura Reuters připomněla, že Trump v předvolební kampani v dubnu hlásal, že Spojené státy musejí být připraveny nechat jednotlivé země, aby se o sebe postaraly, i kdyby to znamenalo, že budou mít jaderné zbraně.

Témata:  Donald Trump Šinzó Abe Jižní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy