Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové na nohou. Chtějí zpět své mešity, jinak...

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Řím – Už dříve jsme vás informovali o velkém protestu muslimů u římského Kolosea. Vyznavači islámu tak protestovali proti zavírání takzvaných „garážových mešit“, tedy míst, která jsou podle úřadů nebezpečná, protože fungují ilegálně a tak v nich hrozí radikalizace. První protest nepomohl, muslimové proto chtějí pokračovat.

Tento týden italské úřady zavřely další provizorní mešitu v Římě, oficiálním důvodem bylo nedodržení stavebních a bezpečnostních norem. V posledních měsících už bylo zavřeno šest takových mešit.

Tisíce muslimů se už na konci října na protest shromáždily kolem Kolosea. Jeden z tamních imámů vedl skupinu zpěvem slov „Alláhu Akbar", což v překladu znamená „Bůh je veliký" a u toho se klaněl. Tento protest však nepomohl, muslimové proto přikročili k další akci.

Teď muslimové hrozí, že „napadnou" Vatikán a baziliku svatého Petra, aby se tam mohli pomodlit. Informuje o tom server Breitbart s odvoláním na italská média, která píší o „islámském vydírání". „Může se tu modlit asi 300 lidí. Kam půjdeme, když ji zavřeli?" citují média muslima, který se představil jako Husajn a který pracuje v železářství v blízkosti jednoho se zavřených islámských center.

Toto centrum se nachází na východním předměstí Říma ve čtvrti, kde polovinu obyvatel tvoří muslimové a kde propukly protesty proti uzavírání islámských zařízení pro konání bohoslužeb. „Žijeme tady, pracujeme tady, nemůžeme se jít modlit do Parioli, které leží druhé straně města," říká Anwar, šéf jedné z modliteben.

„Problém musí být řešen na sociální a politické úrovni," řekl Bachcu, organizátor protestu u Kolosea. „Další uzavírání nic nevyřeší. Modlitební místnosti nemohou být uzavřeny z důvodů problémů. v urbanismu. Modlitba je naším základním právem a budou-li trvat na zavírání mešit, budeme se modlit v ulicích," uvedl.

Část římské muslimské komunity navrhuje uspořádat další provokativní protest. „Chtěli projít skrz město až do Vatikánu a modlit se 'Alláhu Akbar!'," řekl Bachcu. „Nakonec se nám podařilo je zastavit, ale když začnou tyto iniciativy, co budeme dělat?" dodává.

Muslimští vůdci říkají že další pokojný protest byl organizován na pátek 11. listopadu Do oblasti Prati by měly dorazit stovky římských muslimy, aby se zúčastnily pouličního pochodu a společné modlitby.

Témata:  Itálie muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy