Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výjimečný stav v Etiopii: Zatčeno bylo už 11 tisíc lidí

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Addis Abeba - V Etiopii byl 9. října vyhlášen výjimečný stav a od té doby úřady zatkly již přes 11 tisíc osob, mezi nimi i téměř 350 žen. Nejčastěji jsou obviněni podněcování k násilí a poškozování majetku či narušování veřejné dopravy.

Zatčení jsou umístěni v šesti věznicích. Vyplývá to z oficiálních informací zveřejněných etiopskou státní televizí. Údaj o počtu zadržených je mnohonásobně vyšší, než kolik úřady uvedly v říjnu, upozornila dnes agentura AFP.

Nejmasivnější zatýkání se odehrálo v hlavním městě a v regionech obývaných Oromy. Příslušníci této nejpočetnější, avšak marginalizované etnické skupiny dlouhodobě vystupují proti plánům na přerozdělení půdy.

Na útlak Oromů upozornil během Olympiády v Brazílii stříbrný maratonský běžec Etiopan Feyisa Lilesa, který při dobíhání do cíle symbolicky zkřížil ruce nad hlavou. Toto solidární gesto se používá i na zahraničních manifestacích, které se na podporu Oromů konaly například v Johannesburgu nebo v New Yorku.

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch uvedla, že etiopské bezpečnostní síly zabily více než 400 protestujících Oromů. Addis Abeba toto číslo zpochybnila.

Vláda v Addis Abebě dříve zdůvodnila rozsáhlé zatýkání snahou posílit bezpečnost. Vláda ale také občanům zakázala sledovat některá média a sdílet jejich obsah. Od loňského listopadu přišlo podle organizací na ochranu lidských práv při protivládních protestech o život 500 lidí.

Témata:  Etiopie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy