Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdové a alávité vyšli do ulic Kolína nad Rýnem. Protestovali proti Erdoganovi

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Berlín - Kurdové a alavité dnes v Kolíně nad Rýnem protestovali proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Podle policie se demonstrace zúčastnilo asi 6000 lidí.

Mnozí podle agentury DPA mávali vlajkami s obrazem vězněného vůdce zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Podle policie byl protest pokojný. Demonstranti tvrdí, že v Turecku nyní vzniká diktatura a Německo ani Evropská unie z toho nevyvozují patřičné politické důsledky. Levicová PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán.

Protest svolali v Německu žijící alávité, což je náboženská skupina patřící do šíitské větve islámu. V Turecku tvoří po sunnitech druhou nejpočetnější islámskou komunitu, do které patří až 20 milionů lidí.

V Kolíně nad Rýnem již minulou sobotu demonstrovalo asi 6500 Kurdů proti nedávnému zatčení vedoucích kurdských politiků v Turecku. Erdoganova vláda nedávno zadržela zákonodárce opoziční prokurdské strany HDP, které obvinila z napojení na PKK.

Vůdce PKK Abdullah Öcalan je od svého zatčení v roce 1999 držen ve věznici s nejvyšší ostrahou na ostrově Imrali jižně od Istanbulu.

Témata:  Německo demonstrace v Německu Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy