Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané vyšetřují VW. Kvůli emisní aféře společnost údajně ničila dokumenty

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Washington - Na německou automobilku Volkswagen padlo podezření, že loni záměrně ničila dokumenty související s jejím emisním skandálem "Dieselgate". Kauzu už prošetřuje americká Federální komise pro obchod (FTC)

FTC nyní žádá soud, aby ji umožnil vyslechnout jednoho z představitelů automobilky.

"Pokračujeme ve spolupráci s americkým ministerstvem spravedlnosti a spolupracuje i s dalšími vládními úřady, aby dala věci do pořádku a dosáhla spravedlivého řešení," sdělila mluvčí Volkswagenu Jeannine Ginivanová.

Obvinění z ničení dokumentů se již dříve objevila v žalobách některých amerických států na Volkswagen. V březnu jeden bývalý zaměstnanec Volkswagenu vypověděl, že byl koncem loňského roku propuštěn, protože se odmítal podílet na krocích, které by vedly k ničení důkazů a bránění spravedlnosti.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) automobilku loni v září obvinila, že do vozů s naftovým motorem instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno na 570 tisíc vozů.

Témata:  dieselgate Volkswagen USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy