Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský prezident Hollande odhalil pamětní desky, země vzpomínala na oběti loňského útoku

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Francie si dnes připomněla první výročí teroristických útoků v Paříži, při kterých zemřelo 130 lidí. Na přání pozůstalých byly pietní akce neokázalé a měly stejný průběh: na každém z šesti dějišť tragédie napřed prezident François Hollande odhalil pamětní desku, následovala minuta ticha, položení květin a na konec čtení jmen zavražděných.

Hollande na všech místech v Paříži, kde islámští radikálové vraždili, odhalil pamětní desky se jmény obětí.

Hollande ani starostka francouské metropole vůbec nepromluvili, aby nemohl vzniknout dojem politizace neštěstí před blížícími se prezidentskými volbami. Jako jediný hovořil syn prvního zabitého Manuela Diase, jenž v krátkém proslovu vyzval k toleranci a porozumění. Na příkladu svého otce, přistěhovalce z Portugalska, zároveň zdůraznil, že integrace je možná a přínosná.

Diasův život vyhasl u sportovního stadionu Stade de France na severu Paříže, kde se přesně před rokem při sebevražedném atentátu odpálili tři islamisté.

Vzpomínkové akce se uskutečnily už v sobotu, kdy v Bataclanu minutou ticha začal koncert britského zpěváka Stinga, který ve francouzštině vyzval k uctění obětí i k oslavě života. Přímo v klubu islamisté zmasakrovali devět desítek lidí.

Všechny vzpomínkové akce doprovázela přísná bezpečnostní opatření, k jejichž zajištění jsou nasazeny zvláštní policejní jednotky.

Témata:  Francie François Hollande teroristické útoky v Paříži

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy