Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédští vyšetřovatelé v Londýně vyslýchali Assange

Julian Assanage
Julian Assanage
Foto: news.com

Londýn - Na ekvádorské ambasádě v Londýně dnes proběhl výslech Juliana Assange. Švédští vyšetřovatelé podezírají zakladatele serveru WikiLeaks ze znásilnění, kterého se podle obžaloby dopustil v roce 2010. Australan obvinění odmítá a tvrdí, že je účelové.

Švédští vyšetřovatelé dnes na ekvádorské ambasádě v Londýně kvůli obvinění ze znásilnění vyslýchali zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Ten jakékoli nařčení odmítá s tím, že je to jen zástěrka, aby mohl být vylákán do Švédska a následně vydán Spojeným státům.

Američané ho stíhají kvůli zveřejnění tajných dokumentů právě na serveru WikiLeaks. Assange se na ekvádorské velvyslanectví uchýlil před čtyřmi lety v obavách, že by ho Británie mohla na základě švédské žádosti zadržet a předat Stockholmu.

Na ambasádu dorazila dopoledne nejvyšší švédská prokurátorka Ingrid Isgrenová spolu se zástupcem švédské policie. Prostředníkem při výslechu byl ekvádorský státní zástupce, uvedla agentura Reuters. Přepis rozhovoru vypracuje Ekvádor, který ho následně předá švédským úřadům.

Podle agentury AP bude výslech trvat několik dní. Švédsko se během něj chystá Assange požádat o dobrovolné poskytnutí vzorku DNA. Isgrenová a její kolega od policie dnes večer budovu velvyslanectví opustili, aniž by čekajícím novinářům cokoli sdělili.

Komplikovaný postup kritizoval Assangeův švédský právník Per Samuelsson. "Doufáme, že výslech bude té nejvyšší možné kvality a že Assange bude moci podat vysvětlení, které přiměje prokuraturu uzavřít případ. Pokud bude kvalita bídná, budeme žádat nový výslech," řekl advokát před začátkem dnešního výslechu, kterého se však on sám neúčastnil.

Témata:  Julian Assange Wikileaks Švédsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy