Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské úřady bijí na poplach kvůli agresivním muslimům

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn – V britských věznicích mohou každou chvíli vypuknout rasové války. Dozorci jsou už ve stavu vysoké pohotovosti, píše server Express. Proti sobě stojí na jedné straně muslimští vězni a na straně druhé ti ostatní.

Skupiny nemuslimských vězňů podle serveru spustili kampaň nazvanou „Death Before Dishonour" (DBD), česky Raději smrt než zostuzení. Tyto nové skupiny mají chránit ty vězně, kteří nevěří v islám, před útoky. Napětí vře zejména ve věznicích s maximální ostrahou.

Podle nejmenovaného zdroje se už „uskutečnily bezpečnostní instruktáže varující před těmito nově zřízenými organizacemi". „Existují vážné obavy s tolika stovkami, ne-li tisíci, vyznavači islámu ve věznicích. V mnoha našich věznicích již panuje obrovské napětí mezi muslimskými a nemuslimskými vězni. Je zřejmé, že existují vážné obavy, že by tato skupina mohla expandovat a že by se konflikt mohl vymknout veškeré kontrole," uvedl zdroj.

Mnozí z těch, kteří tvoří tento gang, patří mezi ty nejnebezpečnější zločince v zemi. Často jde o lidi obviněné z vražd nebo ze závažné trestné činnosti. Část z nich byla odsouzena na doživotí. Podle zpráv je jeden z pěti vězňů ve výkonu trestu ve věznicích zvýšenou ostrahou v Británii muslim.

Statistiky z ledna ukazují, že ve věznicích kategorie A ve Spojeném království bylo celkem 5885 vězňů, z nichž 1229 vyznává islám, což představuje nárůst o 23 procent oproti situaci před pěti lety.

„Bezpečnost ve věznicích je zásadní pro správné fungování našeho soudního systému. Nechceme tolerovat násilí či šikanování ve věznicích a budeme vždy jednat proti všem formám diskriminace," uvedl mluvčí jedné z věznic.

Jedna ze skupin vázaných na organizaci DBD si říká Piranhas gang a působí ve věznicích v Liverpoolu a Manchesteru. Podle dostupných informací začaly tyto skupiny operovat poté, co extremističtí muslimští vězni začali napadat ostatní vězně.

V březnu naopak jeden ze známých advokátů varoval, že vězeňská služba Velká Británie je na pokraji zhroucení kvůli náboženské šikaně. Advokát Rupert Pardoe tvrdí, že „panuje názor, že vězeňské úřady ztratily kontrolu".

Témata:  Velká Británie muslimové věznice

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy