Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama promluvil o demokracii: Mezi mnou a Trumpem nemůže být větší rozdíl

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Atény - Americký prezident Barack Obama dnes v Aténám řekl, že mezi ním a jeho nástupcem Donaldem Trumpem nemůže být většího rozdílu. Jejich střídání ve funkci je výsledkem toho, jak má demokracie fungovat.

Během projevu v Aténách, pověstné kolébce demokracie, Obama ubezpečil, že "naše budoucnost bude v pořádku". Zdůraznil přitom důležitost svobodných voleb, a to navzdory tomu, že nevyhraje vždy kandidát té či oné strany.

Podle Obamy patří pro současné demokratické režimy mezi hlavní výzvy převažující nerovnost jak mezi jednotlivými státy, tak uvnitř zemí, které živí pocity nespravedlnosti. Politici musí podle něho reagovat zefektivněním práce státních orgánů a bojem proti korupci, aby obnovili důvěru svých spoluobčanů.

"Lidé musejí vědět, že je někdo poslouchá," prohlásil prezident s tím, že stále více jich má pocit odpojení od svých vlád a institucí. Dodal, že globalizace oživuje skupinové rozdělování a nacionalismus. Snaha ustoupit od globalizace je tak pochopitelná, upozornil Obama.

Americký prezident, který je v Řecku od úterý, také vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy budou nadále dodržovat své závazky v NATO.

Dejte milost Manningové, žádají novináři

Chelsea Manningová si odpykává 35letý trest. "Kdyby byl její nepřiměřený trest i nadále vykonáván, bylo by to zbytečné prodlužování jejího trápení," řekl v Berlíně šéf mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) Christian Mihr, jehož citovala agentura DPA.

Před 11 dny oznámil právní zástupce Manningové, že se jeho klientka minulý měsíc již podruhé pokusila o sebevraždu.

Ještě jako vojín Bradley Manning byla Manningová před změnou pohlaví v roce 2013 odsouzena za to, že serveru WikiLeaks poskytla v letech 2009 a 2010 více než 700.000 utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. Zveřejněné interní materiály naznačují porušování lidských práv a mezinárodního práva ze strany americké armády, soukromých vojenských společností, stejně jako iráckých a afghánských jednotek.

Manningová tvrdí, že vynesla dokumenty proto, že je "advokátka transparentnosti" a chce, aby byl americký lid lépe informován.

Témata:  Barack Obama Řecko Chelsea Manningová Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy