Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Islandu se opět pokusí vytvořit vládu pěti stran

Zbytky ledovce, Island
Zbytky ledovce, Island
Foto: Pixmac

Reykjavík - Po říjnových volbách na Islandu se zatím nedaří zformovat kabinet. Po prvním nezdařeném pokusu dnes prezident Gudni Jóhannesson dnes pověřil sestavením nové vlády předsedkyni Levicově-zeleného hnutí Katrínu Jakobsdóttirovou.

Koaliční jednání vítězné Strany nezávislosti a nových stran Jasná budoucnost a Vidreisn, což znamená v islandštině obnova či reforma, ztroskotala v úterý.

Obě menší strany požadovaly reformu systému kvót na rybolov, které se ale konzervativci ze Strany nezávislosti bránily. Rozdílný názor měly strany také na vztah k EU. Zatímco Jasná budoucnost a Vidreisn požadovaly vypsání referenda, v němž by se Islanďané mohli vyjádřit k obnovení přerušených přístupových rozhovorů s EU, Strana nezávislosti ho odmítá.

Levicově-zelené hnutí skončilo v říjnových volbách na druhém místě se ziskem deseti křesel v 63členném parlamentu. Jakobsdóttirová chce jednat o vytvoření středolevé koalice. Aby se jí podařilo získat většinu, musela by ke spolupráci přesvědčit Piráty, Sociálně demokratickou alianci a nová liberální uskupení Jasná budoucnost a Vidreisn.

Témata:  Island

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy