Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italský premiér Renzi opět pohrozil kvůli referendu demisí

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Italský premiér Matteo Renzi dnes znovu pohrozil, že podá demisi, pokud neuspěje v chystaném prosincovém referendu o změnách ústavy.

Zároveň vyzval předsedy opozičních stran Silvia Berlusconiho a Beppeho Grilla, aby se s ním před lidovým hlasováním utkali v debatě, informovala italská média.

Koncem své vlády v případě neschválení změn ústavy v referendu pohrozil Renzi tento týden již podruhé. Uvedl také, že "na své židli nelpí", a neusiloval by proto ani o vedení dočasné vlády či o vliv na sestavení kabinetu technokratů. "Zůstanu v čele vlády jen, když budu moci něco změnit," uvedl sociálnědemokratický premiér.

Italové budou 4. prosince rozhodovat o reformě parlamentu, která má výrazně omezit vliv Senátu a posílit Poslaneckou sněmovnu. V současné době jsou obě komory zcela rovnocenné. Případná změna by snížila počet členů Senátu o dvě třetiny, komora by reformou ztratila možnost svrhnout vládu a přišla by i o značný vliv na blokování přijímaných zákonů.

Renzi zdůvodnil potřebu změn zkostnatělostí systému, který podle něj stojí za úpadkem země v posledních dvou desetiletích. Podle odpůrců návrhu povedou změny k nebezpečné centralizaci moci.

Témata:  Itálie Matteo Renzi

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy