Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemský politik Wilders byl odsouzen za diskriminaci a rasovou nenávist. Reakce na rozsudek byla drsná

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Amsterodam – Předseda nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders stanul před soudem kvůli obvinění z diskriminace a podněcování k rasové nenávisti. Podle agentury Reuters tamní prokuratura neusiluje o trest vězení, místo toho po něm chce pokutu 5000 eur (asi 135.000 Kč). Ani to se ale Wildersovi nelíbí.

Podle prokuratury se Wilders provinil v březnu 2014, kdy na setkání s voliči před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka. „Méně, méně, méně," skandovali v Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich politik zeptal, zda chtějí v tomto městě více, či méně Maročanů. „Postaráme se o to," slíbil šéf PVV. Imigranty z Maroka - kteří představují asi dvě procenta ze sedmnáctimilionové populace země - přitom označil za „špínu".

Wilders obvinění už dříve popřel, proces označil za politický a odmítl se jednání v přísně střežené soudní budově nedaleko amsterodamského letiště Schiphol účastnit. V reakci na požadavek prokuratury však Wilders zveřejnil hodně ostré video.

„Právě jsem si vyslechl rozsudek, podle kterého po mě prokurátor chce 5 tisíc eur. Mluvit o jednom z největších problémů naší země, problému s Maročany, teď musí být podle elit potrestáno. Pomalu ale jistě přicházíme o svobodu slova. Už se ani nemůžeme na nic ptát. I když s námi souhlasí miliony lidí," tvrdí Wilders na videu, které se objevilo na YouTube.

„Maročané se najednou změnili v rasu. Takže když řeknete něco o Maročanech, v Nizozemsku jste najednou rasista. Nikdo tomu nerozumí. Je to naprosto šílené rozhodnutí, které má pouze umlčet mě i vás. Zatímco v jiných zemích posílají lidé své elity domů, tady chtějí umlčet opoziční lídry. Nizozemí hrozí, že se změní v diktátorský režim. Vypadá to tu jako v Turecku. Rozdíly mezi Nizozemím a Tureckem jsou stále menší," nebere si servítky nizozemský politik.

Opozice je podle něj umlčována – a to navzdory tomu, že byl on sám zvolen milionem lidí. „Toto číslo bude 15. března příštího roku ještě větší. Je mou povinností mluvit o problémech, a to i přesto, že politicky korektní elity v čele s premiérem Ruttem o nich mluvit nechtějí. Protože dívat se jinam a mlčet není řešení. Říkám věci tak, jak jsou," uvádí Wilders.

„Jaký význam mají političtí zbabělci, kteří už neříkají pravdu? Kteří záměrně zamlčují problémy naší země? Kteří servilně podlézají vládě? Vůbec žádný! Strkat hlavu do písku je zbabělost. A pokud musíte mlčet o problémech, protože za pouhé položení otázky můžete být potrestáni, budou problémy jen narůstat," varuje kontroverzní politik.

Z Nizozemí se pak podle něj stane diktátorský režim plný strachu a politických zbabělců. „To nikdy nedovolím. Budu bojovat za svobodné a bezpečné Nizozemí. Proto se mě islamističtí teroristé snaží už 12 let zabít. Teď se tito teroristé radují, protože Wilders bude potrestán. Veřejný prokurátor se dnes stal jejich spojencem. Ale já se nenechám nikým umlčet. Žádný terorista mě nebude schopen umlčet. Žádný žalobce v černém taláru nebo zbabělý premiér mě na kolena nedostanou," uvedl Wilders s tím, že se udělenou pokutou nehodlá vůbec zabývat.

„Můžou dělat, co budou chtít. Mě to jen posílí. Bude mě to více motivovat. A vy mě v tom můžete podpořit. Tím, že budete spolu se mnou bojovat za zachování svobody projevu, za bezpečné a svobodné Nizozemí. Naše Nizozemí, naši zemi," dodal na závěr.

Témata:  Geert Wilders Nizozemí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy