Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světový den toalet: Miliardy lidí nemají hygienické záchody, burcuje Rakousko

Veřejné záchody, ilustrační fotografie
Veřejné záchody, ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Vídeň - Problém s nevyhovujícími sociálními zařízeními se ve světě týká až 2,4 miliardy lidí. V předvečer Světového dne toalet na to dnes upozornil Martin Ledolter, ředitel Rakouské rozvojové agentury (ADA).

Na choroby způsobené znečištěním vody ve světě každoročně umírá 3,4 milionu osob. Jen v Africe je onemocněními ze špatné kvality vody ohroženo 164 milionů obyvatel a v Asii 134 milionů.

Světový den toalet je vyhlášen na 19. listopadu. Iniciativa vychází z tři roky staré rezoluce Valného shromáždění OSN nazvané Sanitační zařízení pro všechny.

Cílem je zvýšit povědomí o nedostatku hygienických zařízení v rozvojových zemích a nebezpečích s tím spojených.

Vibrio cholerae je bakterie způsobující choleru, životu nebezpečné onemocnění, které se projevuje těžkými vodnatými až krvavými průjmy, upozorňuje szu.cz. Ročně se ve světě vyskytne okolo jedné miliardy případů cholery a více než tři miliony úmrtí, především v Asii, Africe a Jižní Americe. I v ČR se dodnes každoročně vyskytne několik ojedinělých případů importovaných z exotických zemí.

Salmonella enterica typhi je bakterie způsobující břišní tyfus – nemoc, která ještě před sto lety byla nejčastější příčinou vodních epidemií v průmyslově rozvinutých zemích. Charakteristickým obrazem nemoci je náhlý atak horečky, bolest břicha a hlavy, celková schvácenost, nevolnost a průjmy vedoucí k vážné a život ohrožující dehydrataci nebo perforaci střeva.

Témata:  WC voda nemoc

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy