Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo by mělo víc utrácet, tvrdí Brusel. Schäuble nesouhlasí

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble se dnes ohradil proti středečnímu doporučení Evropské komise. Ta podle německého politika nemá právo určovat, v jakém rozsahu mají vlády členských zemí Evropské unie manévrovat se svými rozpočty.

Komise v podstatě vyzvala Německo k většímu utrácení, když doporučila eurozóně jako celku uvolnění veřejných financí v rozsahu 0,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To má podle komise přispět k podpoře reforem a hospodářského růstu.

Schäuble připomněl, že je Berlín, stejně jako komise, vázán evropskými zákony. „Pakt stability říká, že komise posuzuje rozpočty členských států. Komise se místo toho vyjádřila k fiskálnímu manévrovacímu prostoru eurozóny a k tomu nemá mandát," řekl Schäuble na akci, kterou v Berlíně pořádal list Süddeutsche Zeitung.

Ve výroční analýze komise Německo výslovně nejmenovala. Protože se ale Francie, Itálie a Španělsko pohybují na hranici povolených deficitů, má z velkých zemí eura prostor pro zvyšování veřejných výdajů a uvolnění rozpočtů pouze Berlín.

Podle Schäubleho je nutné držet se unijního Paktu stability a růstu, který stanovuje mantinely rozpočtovým deficitům a nařizuje postupné snižování deficitů, protože je to v zájmu ochrany eura. Ministr tím podle agentury Reuters narážel na to, že komisi vnímají mnohé severoevropské země jako příliš vstřícnou k porušování paktu zeměmi jižní Evropy.

Německo požadavky paktu na snižování deficitů plní od roku 2012 více než musí, a od roku 2013 dokonce vede rozpočtové přebytky. Komise proto Berlínu opakovaně doporučuje, aby Německo zvýšilo domácí výdaje, což by podpořilo ekonomiku celé eurozóny a snížilo závislost německé ekonomiky na vývozu.

„Nežádáme o větší utrácení všechny členské státy. Ovšem ty země, které by to v zájmu přiměřené fiskální pozice celé eurozóny dělat měly, by neměly být překvapeny," řekla na slova německého ministra mluvčí komise Annika Breidthardtová.

Témata:  EU Německo Wolfgang Schäuble

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy