Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UNESCO zkoumalo dopad radikálů na historické památky v Palmýře

Radikálové z Islámského státu zničili v syrské Palmýře tři nejzachovalejší z věžových hrobek
Radikálové z Islámského státu zničili v syrské Palmýře tři nejzachovalejší z věžových hrobek
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Palmýra, která byla téměř rok v rukou Islámského státu, zůstala z velké části zachována. UNESCO ovšem ve své zprávě také konstatuje, že historická lokalita byla významně poškozena.

Odborníci se začali zajímat o stav palmýrských památek hned v březnu, kdy byl odtud IS vytlačen. Už tehdy se objevily informace, že rozsah poškození je zřejmě menší, než se čekalo.

UNESCO vyslalo na rychlou prohlídku města svůj tým. Skupina byla na místě od 24. do 26. dubna a konstatovala "významné poškození", ale Palmýra si podle ní z velké části "zachovala celistvost a původnost".

Radikálové poničil mimo jiné dva starobylé chrámy: Belův a Baal-Šaminův. Některé sochy byly sice narušeny, avšak našly se na jiných místech, než byly původně. Původní zprávy hovořily také o poničení vítězného oblouku a sedmi věžových hrobů. Tyto zprávy byly založeny jen na leteckých snímcích, nikoli na osobním svědectví odborníků.

Témata:  Islámský stát ničí památky v Palmýře UNESCO Sýrie památky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy