Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci v Etiopii zabili 28 lidí a unesli 43 dětí, hrozí občanská válka

Armáda Jižního Súdánu
Armáda Jižního Súdánu
Foto: Pixabay

Addis Abeba - Jihosúdánští ozbrojenci vtrhli na území sousední Etiopie, kde zabili 28 lidí a unesli 43 dětí. Jihosúdánské a etiopské kmeny na sebe v oblasti Gambella útočí už roky. Nyní je situace tak vážná, že hrozí občanská válka.

Jihosúdánské a etiopské kmeny si kradou dobytek a unášejí děti, které pak používají jako pastevce. V Gambelle je nyní asi 300.000 jihosúdánských uprchlíků, kteří z vlasti utekli před občanskou válkou.

V etiopské oblasti Gambella od 10. do 12. března útočilo zhruba 1000 příslušníků jihosúdánského kmene Murle, uvedl mluvčí místní samosprávy Chol Chany.

"Bandité zaútočili a utekli i se 43 dětmi," řekl. Útočníci jsou podle něj stále ještě na etiopském území a etiopská armáda je pronásleduje.

Mluvčí jihosúdánského ministerstva zahraničí Mawien Makol Arik řekl, že si je vědom nepokojů v regionu Gambella a potvrdil, že etiopské jednotky hranice s Jižním Súdánem zatím nepřekročily.

Témata:  Jižní Súdán Etiopie

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.