Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban zaútočil na mešitu v Pákistánu. Zemřelo nejméně 22 lidí

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Islámábád - Pákistánská frakce Talibanu dnes zaútočila v Paračinaru na místním tržišti u ženského vchodu do šíitské mešity v čase modliteb. Při explozi bomby zahynulo nejméně 22 osob a 70 dalších utrpělo zranění.

Místní poslanec Zahíd Husajn uvedl, že se jednalo o sebevražedný útok, kterému předcházela střelba. Úředník místní správy Šáhid Alí Chán ale agentuře AFP sdělil, že bomba byla nastražená v zaparkovaném autě a že zatím není jasné, zda se jednalo o sebevražedný atentát.

Exploze byla tak silná, že poškodila i několik obchodů a automobily v blízkosti mešity.

K atentátu se přihlásila frakce pákistánského Talibanu Džamáate Ahrár, která patří mezi sunnitské extremistické organizace a má na svědomí již několik velkých útoků.

Dnešní atentát se odehrál jen několik hodin poté, co státní média informovala, že pákistánský prezident Mammún Husajn podepsal zákon obnovující vojenské soudy pro podezřelé z terorismu.

Letos v lednu v Paračinaru, největším městě odlehlého kmenového území Kurram na severozápadě země, zemřelo 21 lidí při pumovém atentátu na tržišti. Také tehdy se k útoku přihlásila pákistánská odnož radikálního hnutí Taliban. V prosinci 2015 vybuchla na stejné tržnici bomba, která zabila 23 lidí.

Témata:  teroristické útoky v Pákistánu Tálibán Pákistán

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.