Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýnský útočník Masood byl kontaktní osobou pro radikální islámský web

Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Foto: reprofoto Fox News

Londýn - Londýnský terorista Khalid Masood byl uveden jako kontaktní osoba na letácích pro web calltoislam.com, až do minulého týdne hlavní internetovou stránku islámského centra v Lutonu.

List The Sunday Times tvrdí, že na letácích, které má k dispozici, je samolepka s Masoodovým jménem a telefonním číslem, které podle jeho ověření skutečně patřilo útočníkovi z Londýna.

Středisko uvedlo, že terorismus odsuzuje. Materiály, které publikovalo, ale byly podle deníku radikální. Vyzývaly například k ozbrojenému boji proti nepřátelům Alláha. Stránka už neexistuje.

Masood (52) v březnu zaútočil autem u mostu. U budovy parlamentu pak způsobil nožem smrtelná zranění policistovi. Jeho čin trval 82 sekund. Kromě pěti obětí zemřel po útoku i sám útočník, kterého zabila policie. Desítky lidí byly zraněny.

Britská policie v prohlášení z konce března uvedla, že nenašla žádné důkazy svědčící o tom, že by měl Masood vazby na radikály z Islámského státu nebo Al-Káidy. Muž se nicméně podle vyšetřovatelů zajímal o džihád. Masood konvertoval k islámu, má tři děti a má za sebou kriminální minulost.

Témata:  Khalid Masood teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně Islám Velká Británie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy