Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Somálsku byli osvobozeni zbývající námořníci, které unesli piráti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.boston.com

Mogadišo - Somálské bezpečnostní složky dnes osvobodily zbývajících devět členů posádky indické lodě, kterou u jemenského ostrova Sokotra 3. dubna unesli piráti a zamířili s ní směrem k somálským břehům.

Zachránit se tak podařilo všech 11 zadržovaných námořníků, neboť dva z nich somálské síly osvobodily už v pondělí.

V úterý bezpečnostní složky obklíčily piráty, kteří před nimi uprchli z unesené lodi a vzali přitom devět mužů jako rukojmí. Deset pirátů se později vzdalo. Zbývajícím třem, kteří stále zadržovali skupinu námořníků, bránily somálské síly v přístupu k potravinám a k pitné vodě. Úřady očekávaly, že se i tito piráti v příštích hodinách vzdají.

Somálští piráti byli nejaktivnější v roce 2011, kdy bylo registrováno 237 jejich útoků, při kterých se stovky lidí ocitly v zajetí. Pirátské akce stály světovou ekonomiku kolem sedmi miliard dolarů (176 miliard Kč) a vynesly útočníkům asi 160 milionů dolarů na výkupném, odhadl Mezinárodní námořní úřad (IMB).

Od roku 2008 se u břehů Somálska uskutečňuje protipirátská operace Evropské unie nazvaná Atalanta. V oblasti se ve snaze omezit pirátské aktivity pohybují také plavidla zemí NATO, Číny, Ruska, Japonska nebo Indie.

Témata:  Piráti Somálsko

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy