Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na konvoj s místopředsedou pákistánského Senátu zaútočil IS, zemřelo 25 lidí

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Islámábád - V neklidné provincii Balúčistán na jihu Pákistánu byl dnes spáchán pumový útok na na konvoj místopředsedy pákistánského Senátu Abdul Ghafúra Haidárího. Zahynulo 25 lidí a dalších 35 utrpělo vážná zranění. K činu se přihlásil Islámský stát.

K útoku došlo asi 50 kilometrů od balúčistánského hlavního města Kvéty. Místopředseda Senátu Haidárí po atentátu řekl, že je přesvědčen, že útok byl namířen proti němu. Mezi oběťmi je i Haidárího řidič.

Podle místní policie atentát patrně spáchal sebevražedný útočník. Jiné zdroje hovoří o bombě nastražené na silnici.

Balúčistán, který je bohatý na ropu, zemní plyn a nerosty, je od roku 2004 dějištěm konfliktu mezi separatisty a pákistánskou armádou. Bojovníci za nezávislost obviňují vládu, že sice v provincii těží přírodní zdroje, ale ze získaných prostředků nic nedává na zlepšení situace chudého obyvatelstva. V Balúčistánu operuje Taliban a Islámský stát.

Témata:  teroristické útoky v Pákistánu Pákistán Islámský stát

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy