Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotní stav Mursího se prý prudce zhoršil

Muhammad Mursí, autor: Agencia Brasil
Muhammad Mursí, autor: Agencia Brasil
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Káhira - Někdejšímu egyptskému prezidentovi Muhammadu Mursímu, který byl odsouzený k doživotnímu vězení, se prudce zhoršilo zdraví kvůli nedostatku lékařské péče. Agentuře Reuters to dnes řekl exprezidentův právník.

Pětašedesátiletý Mursí z dnes již zakázaného islamistického hnutí Muslimské bratrstvo byl zvolen hlavou státu v roce 2012. Po velkých demonstracích proti jeho vládě ho však rok nato svrhla armáda. Mursí byl následně zadržen a odsouzen.

"Napsali jsme stížnost veřejnému prokurátorovi, ve které požadujeme, aby se vyšetřilo selhání v poskytování lékařské péče," řekl právník agentuře. Podle něj a podle Mursího rodiny někdejší prezident ve vězení prodělal dvě diabetická kómata během jednoho měsíce a nedostalo se mu potřebné péče. Mursí žádá, aby byl na vlastní náklady převezen do soukromé nemocnice.

Mursího předchůdce Husní Mubarak, který byl svržen během takzvaného arabského jara v roce 2011, strávil většinu času za mřížemi ve vojenské nemocnici. Nakonec byl letos propuštěn.

Zaměstnanci vězení, kde se Mursí nachází, potvrdili, že bývalý šéf státu skutečně prodělal zdravotní komplikace, o kterých hovoří. Tvrdí však, že se mu dostalo potřebné lékařské péče.

Současný egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí po vítězství v prezidentských volbách v roce 2014 tvrdě zakročil proti disentu. Zaměřil se především na islamistické stoupence Mursího a sekulární aktivisty, kteří požadovali demokratické reformy.

Témata:  Muhammad Mursí Egypt

Aktuálně se děje

12:41

Meteorologové nově varují před požáry i silným větrem

K hrozbě požárů se uprostřed týdne přidává ještě silný vítr. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu upravil časovou platnost výstrahy před požáry a přidal varování před silným větrem. V nárazech bude dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy