Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptský soud zatočil s účastníky islamistického protestu, 75 lidí dostalo trest smrti

Egypt
Egypt
Foto: Pixmac

Káhira - Egyptský soud dnes vynesl tresty nad účastníky protestu v roce 2013 na podporu islamistického exprezidenta Muhammada Mursího. Souzeno bylo 739 lidí, 75 jich dostalo trest smrti.

Verdikt trestního soudu v egyptské metropoli bude nyní postoupen k vyjádření názoru velkému muftímu - nejvyšší náboženské autoritě v zemi. Jeho mínění není pro justici závazné, nicméně velký muftí rozhodnutí soudů obvykle schvaluje.

Pokud jde o ostatní stovky spoluobžalovaných, vynesení rozsudku bylo stanoveno na 8. září, informoval deník Al-Ahrám.

Mezi obžalovanými je i někdejší vůdce nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammad Badí či prominentní egyptský fotoreportér Mahmúd abú Zajd. Vznesená obvinění se týkají zejména podněcování k násilí, ničení veřejného majetku a také vražd.

Mursí byl prvním demokraticky zvoleným egyptským prezidentem. Nynější prezident Abdal Fattáh Sísí, který byl během Mursího mandátu ministrem obrany, svého předchůdce ve vrcholné funkci v roce 2013 během vojenského převratu svrhl.

Témata:  Muhammad Mursí Egypt trest smrti

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy