Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indičtí vojáci v Kašmíru zabili šest vzbouřenců

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Indičtí vojáci zabili od pátku šest vzbouřenců, kteří se pokusili přejít z Pákistánu do indické části rozděleného Kašmíru, který si nárokují obě země.

Uvedla to dnes indická armáda, její tvrzení ale podle agentury AP nelze potvrdit z nezávislých zdrojů.

Mluvčí indické armády uvedl, že vojáci v pátek odhalili těžce ozbrojené bojovníky a v přestřelce jich pět zabili. Na další skupinu narazili dnes a jednoho jejího člena usmrtili. Vlastní ztráty Dillí neohlásilo.

Indie podezírá sousední Pákistán, že cvičí a vyzbrojuje povstalce, kteří přecházejí hranici v Kašmíru a napadají indické cíle. Islámábád obvinění odmítá.

Převážně muslimský Kašmír je rozdělen mezi Indii a Pákistán. Oba státy si ale nárokují celou oblast. Podle AP si většina obyvatel Kašmíru přeje konec indické nadvlády a samostatnost nebo spojení s Pákistánem. Islámábád dlouho požaduje referendum, Dillí ho však odmítá. Na konci května propukly v indické části Kašmíru mnohatisícové protiindické demonstrace.

Témata:  Indie Indická armáda Pákistán

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.