Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská nákladní Loď Progress odstartovala z Bajkonuru, k ISS nese dvě tuny nákladu

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Bajkonur - Z kazašského Bajkonuru dnes odstartovala ruská nákladní loď Progress MS-06, která veze posádce Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dopravit dvě tuny nákladu.

Raketa dopraví na ISS palivo, stlačený vzduch, přístroje, potraviny a čtyři malé družice, které mají kosmonauti ručně vypustit do vesmíru při své výpravě vně ISS v polovině srpna. Progress má k ISS dorazit po dvoudenním letu v pátek před 14:00 hodinou SELČ.

Na palubě ISS jsou nyní americká astronautka Peggy Whitsonová, Rus Fjodor Jurčichin a Američan Jack Fischer, kteří na ISS dorazili v dubnu. V červenci je má doplnit trojice kolegů složená z ruského kosmonauta Sergeje Rjazanského, astronauta USA Randolpha Bresnika a Itala Paola Nespoliho.

K ISS minulý týden dorazila nákladní loď Dragon společnosti SpaceX. Šlo o první let, při kterém soukromá americká společnost využila již jednou použitou nákladní loď.

Témata:  raketa Progress ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Rusko

Aktuálně se děje

10. května 2024 9:51

Hamás: Další vývoj v Pásmu Gazy záleží na Izraeli

Palestinská militantní skupina Hamás oznámila, že její delegace, účastnící se jednání o příměří v Pásmu Gazy v Káhiře, odcestovala do Kataru. Hamás zdůraznil, že další vývoj záleží na Izraeli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy