Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Indů podpořily muslimy, protestovaly proti jejich lynčování za konzumaci hovězího

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Dillí – Tisíce demonstrantů se v Indii zastali muslimů, kteří jedí hovězí maso. Vyznavači islámu čelí v zemi útokům aktivistů bojujících za ochranu krav. Toto zvíře je totiž pro hinduisty posvátné.

Tisíce lidí protestovaly v několika městech po celé Indii proti veřejnému lynčování muslimů za konzumaci hovězího masa, píše agentura AP. Aktivisté v posledních dvou letech muslimy kvůli konzumaci hovězího masa stále častěji napadají.

O život už během útoků za tu dobu přišlo 12 lidí. Počet útoků na muslimy se zvýšil, když se k moci v roce 2014 dostala hinduistická nacionalistická strana premiéra Naréndry Módího.

V dubnu dav zlynčoval muslimského obchodníka, když přepravoval dobytek, který koupil na prodejní výstavě zvířat. Dva muslimy pak v květnu ubili kvůli podezření z krádeže skotu.

Dnes demonstranti vyšli do ulic s nápisy „Ne mým jménem", když skupina dvaceti Indů minulý týden v pátek ve vlaku napadla čtyři muslimské chlapce. Jednoho z nich smrtelně pobodali, další dva těžce zranili. Indové chlapce označili za „pojídače krav".

Zabíjení krav a konzumace hovězího masa jsou zakázané v několika indických státech, za porušení zákonů přitom hrozí až deset let vězení. Indický parlament navíc zvažuje zavést za porušení zákona trest smrti, uvedl zpravodajský server BBC.

Témata:  Indie muslimové krávy

Aktuálně se děje

17. května 2024 9:52

Rusko údajně zneškodnilo přes sto ukrajinských dronů

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy