Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdce kolumbijských povstalců z FARC dostal mrtvici, musel být hospitalizován

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Vůdce Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) byl v neděli po mozkové mrtvici hospitalizován na jednotce intenzivní péče v nemocnici ve městě Villavicencio. Podle lékařů je z nejhoršího venku, má ovšem ochrnutou paži.

Lékaři uvedli, že Rodrigo Londoňo (58) přezdívaný Timochenko zůstává v intenzivní péči, ale dobře se zotavuje z dočasné zástavy přítoku krve do mozku.

Velitele největší povstalecké skupiny v jihoamerické zemi mrtvice postihla jen několik dní poté, co FARC na základě historické mírové dohody uzavřené loni v listopadu s kolumbijskou vládou dokončily proces odzbrojení.

Kolumbijská vláda a levicoví radikálové z FARC se na ukončení bojů dohodli v září 2016 po čtyřletých jednáních v Havaně. Dokument ale odmítli voliči v říjnovém referendu. Nelíbilo se jim, že se někdejší povstalci budou moci účastnit politického života. To ale zakotvila i nová listopadová dohoda, kterou už vláda voličům k lidovému hlasování nepředložila a kterou schválil jen parlament.

Občanská válka v Kolumbii si za více než půl století vyžádala přes čtvrt milionu obětí. Kromě toho je přes 60.000 osob nezvěstných a 7,1 milionu obyvatel bylo nuceno opustit své domovy.

Témata:  FARC Kolumbie mrtvice

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy