Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo využíval daňových rájů? Rejstřík Panamských dokumentů zveřejněn

Panama Papers
Panama Papers
Foto: Pixabay

New York - Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) dnes rozšířilo databázi o společnostech a lidech využívajících daňové ráje. Přidáno bylo více než 200.000 firem a společnostní z kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers).

Před doplněním bylo v rejstříku spojováno s Českou republikou 139 offshoreových společností, 36 adres a 36 lidí, nyní je to 173 společností, 233 českých adres a 272 lidí. ICIJ se zveřejněním databáze zároveň upozorňuje, že publikována byla hrubá data, ze kterých nevyplývá protizákonné využívání daňových rájů.

Databáze uvádí vedle společností vytvořených v daňových rájích vedle jmen a adres, ke kterým majetkové stopy vedou, ale také názvy firem a jména prostředníků, kteří s ustavením offshoreových subjektů pomáhali. Zpravidla jsou to právní kanceláře, které jménem svého klienta vznik společnosti řešily.

Zveřejněny naopak nebyly záznamy z bankovních účtů či korespondence. Samotné uvedení na seznamu automaticky neznamená, že daná osoba se dopustila protiprávního jednání. To připomíná i ICIJ.

Témata:  Panama Papers

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy