Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle zemí BRICS jsou pákistánské skupiny regionální hrozbou

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Sia-men (Čína) - Pět rozvíjejících se světových ekonomik ze skupiny BRICS označilo ozbrojené skupiny na území Pákistánu za hrozbu pro regionální bezpečnost. Vyzvalo k tomu, aby byli jejich vůdci pohnáni k odpovědnosti.

Indie toto prohlášení, které zaznělo na summitu BRICS v čínském Sia-menu, označila za významný krok v rámci boje proti útokům ozbrojenců, kteří útočí i v Indii.

Skupina BRICS zahrnuje Čínu, Brazílii, Rusko, Indii a Jihoafrickou republiku. Čína v minulosti obvykle stála na straně svého spojence Pákistánu.

Skupina také vyzvala k okamžitému ukončení násilí v Afghánistánu. "V tomto ohledu vyjadřujeme znepokojení nad bezpečnostní situací v oblasti a násilí působeném Talibanem, Islámským státem, Al-Káidou a jejich spojenci včetně Islámského hnutí Uzbekistánu, sítě Hakkání, Laškare tajjaba, Džajše Muhammad a Hizb at-Tahrír," uvedli vůdci v prohlášení.

Laškare tajjaba je ozbrojená skupina sídlící v Pákistánu, která podle Indie nesla hlavní vinu za atentáty v roce 2008, které se zaměřily na významné budovy, na něž v Bombaji deset ozbrojenců útočilo po tři dny. Vztahy mezi Indií a Pákistánem, které spolu svedly od získání nezávislosti v roce 1947 tři války, klesly po bombajských útocích na bod mrazu.

Témata:  BRICS Pákistán

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy