Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agenti Mossadu pochybili při pátrání po Josefu Mengelem, říkají tajné dokumenty

holocaust
holocaust
Foto: www.holocaustresearchproject.org

Tel Aviv - V Izraeli mají být tento týden zveřejněny odtajněné dokumenty Mossadu, které mimo jiné odhalují detaily pátrání po Josefu Mengelem, sadistickém lékaři z Osvětimi. Už nyní se ale na veřejnost dostaly dosud neznámé informace.

Mossad promarnila dvě příležitosti k dopadení Mengeleho, který prováděl na vězních v koncentračních táborech genetické experimenty a posílal je do plynových komor.

Bývalý agent Rafi Ejtan (90) izraelskému rozhlasu řekl, že Mossad zjistil adresu, na níž žil Mengele v Buenos Aires, když v roce 1960 v Argentině agenti dopadli nacistu Adolfa Eichmanna, pověřeného nacistickým režimem konečným řešením židovské otázky.

"V době, kdy jsme dopadli Eichmanna, žil Mengele v Buenos Aires. Našli jsme jeho byt a sledovali jsme ho," řekl Ejtan. Tehdejší velitel Mossadu Iser Harel Ejtanovi nařídil, aby využil příležitosti a zatkl rovněž Mengeleho. Ejtan byl ale proti. "Nechtěl jsem dělat dvě operace zaráz. Podařila se nám ta první a měl jsem zkušenost, že když se snažíte o další, můžete zmařit obě," řekl Ejtan.

Přesto ale souhlasil s tím, že zatímco agenti odvezou Eichmanna do Izraele, kde byl nacista odsouzen a v roce 1962 popraven, Ejtan zůstane v Argentině a bude sledovat Mengeleho. "On už ale v bytě nebyl a sousedé mi řekli, že se má za týden vrátit. Čekali jsme týden, jenomže mezitím se celý svět dověděl o Eichmannově dopadení a Mengele se na adrese v Buenos Aires už neukázal," řekl Ejtan.

Podruhé ho Mossad mohl dopadnout v Brazílii. "Koncem roku 1962 ho s určitostí spatřili na farmě u Sao Paula," prohlásil Ejtan. Harel ale už ale nebyl ve funkci a jeho nástupci dali přednost jiným operacím než honbě za Mengelem.

List Jediot Achronot napsal, že dokumenty, které budou zveřejněny, ukážou i další selhání tajné služby. Po Mengelem se prý pátralo v Paraguayi, zatímco nacista byl v Brazílii. List také popsal náročný plán, při němž měla být stopa získána v roce 1983, kdy se měl odposlouchávat Mengeleho syn Rolf, který žil v Berlíně. Až později vyšlo najevo, že Mengele už byl tehdy čtyři roky po smrti. Utopil se u brazilského pobřeží v roce 1979 a jeho smrt byla potvrzena roku 1985. Byl pohřben pod falešným jménem, ale po exhumaci byl identifikován. Izraelský tisk píše, že se jeho kosti nyní využívají při studiu na univerzitě v Sao Paulu.

Témata:  Mossad Josef Mengele Izrael

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy