Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masaryk může mít ulice v Praze nebo v Bělehradě, ne v Záhřebu, míní chorvatský ministr kultury

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Záhřeb/Praha - Chorvatský ministr kultury by rád viděl, jak z jedné ze záhřebských ulic mizí jméno prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka. Uvedl, ať si po něm klidně pojmenují ulice v Praze nebo v srbském Bělehradě. Sdělil to v úterý pro chorvatskou televizi RTL.

„Je to historiografická debata. Masaryk jako velký český státník by měl mít ulici v Praze, měl by mít ulice v Bělehradě, jako příznivec srbsko-jugoslávských proudů, ale to neznamená, že tato ulice by měla být v Záhřebu,“ řekl Zlatko Hasanbegović, ministr kultury chorvatské vlády v jednom z rozhovorů pro chorvatskou televizní stanici RTL. 

Ulice v hlavním městě Chorvatska Záhřebu nese jméno po prvním československém prezidentu Masarykovi do roku 1941, kdy byla přejmenována na ulici Milana Šufflayada. Masarykovo jméno nesla ulice opět od roku 1945.  

Ministr kultury patří i mezi iniciátory nynějšího přejmenování náměstí maršála Tita v centru chorvatského hlavního města na náměstí Chorvatské republiky.

Hasanbegović dodal, že on sám není iniciátorem změny názvu Masarykovy ulice. Podle něj tuto iniciativu přednesl už v roce 1999 někdejší poslanecký klub Chorvatského demokratického společenství (HDZ) na návrh akademika Ranka Marinkoviče.

Témata:  T.G. Masaryk Chorvatsko jména a příjmení

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy