Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pytláci vyrábí z rohu nosorožce šperky, aby unikli odhalení na letištích

Nosorožec
Nosorožec
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Nairobi - Pytláci a pašeráci si našli nový trik, jak při letištní kontrole proklouznout. Z rohů nosorožců vyrábějí šperky. Policie totiž hledá pouze kusy rohů nebo celé rohy. Píše o tom BBC s tím, že náramky, náhrdelníky nebo prášek z nosorožčích rohů jdou na odbyt především v Číně nebo Vietnamu.

Od roku 2007 zabili pašeráci v Africe nejméně 7100 nosorožců, ve volné přírodě tak zůstává již jen zhruba 25.000 kusů těchto zvířat. Tento druh může do deseti let vyhynout, uvádí mezinárodní organizace pro záchranu nosorožců Save the Rhino International (Zachraň nosorožce).

Podle Juliana Rademeyera z organizace Traffic napodobují pašeráci trendy známé z nelegálního obchodování se slonovinou. "Je to velmi znepokojující, protože pokud jde někdo na letiště s náhrdelníkem z nosorožčího rohu, kdo ho zastaví?" uvedl Rademeyer.

Největším trhem s nosorožčími rohy zůstává Čína a Vietnam. Pašerácké trasy se přitom neustále mění a jsou čím dál složitější, aby se vyhnuly destinacím a letištím, kde se bezpečnostní složky soustřeďují na pašování vzácného zboží nejvíce.

Roh nosorožce se pašuje kvůli údajným léčivým účinkům, ale je také známkou vysokého společenského postavení, například mezi bohatými muži ve Vietnamu. "Je to otázka moci, snaha ukázat své bohatství... Říká se tomu Ferrari faktor - vlastnictví určité věci svědčí o tom, že je dotyčný člověk bohatý, a tudíž nedotknutelný (zákonem)," řekl Rademeyer.

Témata:  nosorožci pašeráctví zvířata

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy