Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR popírá neštěstí způsobené jadernými zkouškami

Jaderná bomba, ilustrační foto
Jaderná bomba, ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Soul - Severokorejská média odmítla zprávu světových médií z tohoto týdne, že zářijová šestá jaderná zkouška KLDR způsobila neštěstí, při němž zahynulo přes 200 lidí.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap dnes oznámila, že Severní Korea možná chystá v nejbližší době další raketovou zkoušku. V pátek odlétá na svou cestu po Asii americký prezident Donald Trump.

Japonská televize Asahi tento týden sdělila, že se v lokalitě, kde KLDR provádí jaderné zkoušky, v důsledku mohutného zářijového nukleárního testu propadl tunel a zasypal dělníky, kteří na jeho stavbě pracovali.

Severokorejská tisková agentura KCNA dnes uvedla, že se jedná o falešnou zprávu, která má očernit Severní Koreu a úspěchy jejího jaderného zbrojního programu.

KCNA rovněž odmítla tvrzení některých expertů, že lokalita je po mohutné explozi údajné vodíkové bomby do budoucna nepoužitelná. Třetí tunel v komplexu Pchunggje je připravený pro další test a obnovena byla i stavba čtvrtého tunelu, dodala KCNA.

Jihokorejská agentura Jonhap dnes s odvoláním na jihokorejské tajné služby napsala, že by KLDR mohla v brzké době provést další raketovou zkoušku. Svědčí o tom prý zvýšená aktivita v jejích výzkumných zařízeních.

Témata:  Severní Korea výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.