Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libyjské síly nevydají bratra útočníka z Manchesteru

Salman Abedi (útočník z Manchesteru)
Salman Abedi (útočník z Manchesteru)
Foto: Greater Manchester police

Tripolis - Libyjská protiteroristická brigáda nevydá Britům Hashema Abediho, jehož bratr Salman v květnu zabil 22 lidí na manchesterském koncertě zpěvačky Ariany Grandeové.

Podle agentury Reuters to řekl mluvčí ozbrojené skupiny držící útočníkova bratra. Ten se v létě přiznal, že nakoupil materiály pro výrobu výbušnin použitých při útoku v Manchesteru.

Britská policie na muže ve středu vydala zatykač, zároveň požádala Libyi o jeho vydání britské justici. Hashemovi Abedimu (v arabském přepisu Haším Abádí) v Británii podle tamních médií hrozil kvůli květnovému útoku soud za vraždu 22 lidí a pokus o vraždu dalších. Při tragédii zahynulo také sedm dětí a přes 500 lidí podle Reuters utrpělo zranění.

O spoluvině Hashema má údajně britská policie dostatek důkazů, libyjské síly jej však vydat nechtějí. "Nevydáme Hashema Abediho britským úřadům," řekl mluvčí protiteroristické brigády spolupracující s vládou premiéra Fáize Sarradže, která má podporu OSN. Podle mluvčího mezi jeho skupinou a Británií neexistuje žádná dohoda, která by v takovémto případě vydání umožňovala.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Salman Abedi Libye

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy