Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vypadal konec argentinské ponorky? Posádku zabil výbuch, ani si to neuvědomila, tvrdí odborník

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Buenos Aires - Bývalý akustický expert amerického válečného námořnictva Bruce Rule je přesvědčen, že posádka nezvěstné argentinské ponorky San Juan zemřela okamžitě při obrovské explozi. Jeho slova cituje argentinský list La Nación.

Posádka čítající 44 členů byla pohřešována od 15. listopadu. Podle odborníka zemřeli tito lidé vmžiku a bez utrpení po mohutném výbuchu Rule dospěl k závěru, že přišli o život poté, co byl trup „kompletně zničen" během 40 milisekund.

Energie vyprodukovaná při zkáze ponorky dosáhla ekvivalentu exploze 5,7 tuny TNT, a to v hloubce zhruba 390 metrů pod hladinou moře, vysvětluje odborník.

Členové posádky podle něj možná věděli, že kolaps bezprostředně hrozí, ale neměli čas si uvědomit, že k němu dochází, myslí si Rule, kterého deník označil za bývalého hlavního akustického analytika americké námořní zpravodajské služby. „Neutopili se, necítili žádnou bolest. Smrt byla okamžitá," dodal list.

Argentinské námořnictvo prostřednictvím svého mluvčího Enriqua Balbiho minulý týden v pátek oznámilo, že pátrání pokračuje a že byla rozšířena prohledávaná oblast. Hledání ponorky San Juan je jako snaha najít cigaretu na fotbalovém hřišti, dodal mluvčí.

Poslední zpráva od velitele ponorky zaslaná 15. listopadu ráno byla, že se mořská voda dostala do systému ventilace k bateriím a způsobila zkrat a požár baterií. Mluvčí Balbi 28. listopadu novinářům k tomu řekl, že požár mohl spotřebovat větší množství vzduchu a že zřejmě v ponorce došlo k implozi.

Témata:  ponorky Argentina

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.