Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stabilita Evropy v ohrožení: Krize a hrozící rozpad EU, co bude dál?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Washington – Nemůžou být pochyby o tom, že se Evropa zmítá v krizích – od migrační krize po hrozbu rozpadu samotné Evropské unie. Americká nezávislá analytická společnost Stratfor zkoumá, co vše stabilitu Evropy v současné době ohrožuje.

Inverzní situace

Společnost tvrdí, že v dnešní době nastala situace, která je opakem té, která Evropskou unii ohrožovala v počátcích krize EU.

„Během prvních fází krize EU většina hrozeb bloku přicházela z jeho okrajových částí. Tehdy hlavní obavou bylo, že by finanční katastrofa v jižním členském státu – například státní bankrot v Řecku nebo Portugalsku – mohla vést k rychlému pádu eurozóny, což by poškodilo severní státy jako Německo a Nizozemí," vysvětluje.

„Ačkoliv tato možnost stále existuje, dalo by se říci, že se objevila inverzní hrozba. Dnes neustálý růst nálad proti zavedeným systémům a euroskeptismu v Evropě, jak je možné vidět například v Rakousku a Německu, ohrožuje jih kontinentu," podotýká Stratfor.

Jasný signál v Rakousku

Ačkoliv prezidentský kandidát Norbert Hofer z nacionalistické Svobodná strany Rakouska nakonec ve volbách nezvítězil, jak analýza podotýká, úspěch dvou kandidátů ze stran mimo hlavní tradiční Sociální demokraty a Rakouskou lidovou stranu poslal „vídeňské umírněné vládě jasný signál".

I přes výslednou Hoferovu prohru ve volbách získal jen o 0,6 % méně než vítězný Alexander Van der Bellen a vláda by podle analýzy mohla Hoferův úspěch chápat jako přání voličů, aby pokračovala v odmítání přijímání uprchlíků a případně svá opatření ještě přitvrdila.

Itálie se proto podle analýzy bojí úplného uzavření hranice s Rakouskem, které by mohlo na rakousko-italských hranicích vést ke stejné situaci, jakou bylo možné vidět na makedonsko-řeckých hranicích u města Idomeni – tedy vzniku neřízených uprchlických táborů.

Zklamání z politiky

Řecko se pak dalších krizí eurozóny i Evropké unie jako takové obává například kvůli své vlastní špatné finanční situaci a vyjednávání s věřiteli kvůli svému státnímu dluhu. Rostoucí euroskeptické nálady by přitom mohly znamenat tvrdý postoj členských států při jednáních o dalším záchranném balíčku pro řeckou ekonomiku.

Stratfor také připomíná, že situace v Rakousku je nápadně podobná situaci v Německu, kde průzkumy veřejného mínění jasně ukazují na zklamání se zavedenými politickými stranami a růst popularity nacionalistických stran včetně Alternativy pro Německo (AfD).

„Trend euroskeptismu představuje nebezpečí nejen pro budoucnost Jižní Evropy, ale i celého evropského bloku. Rostoucí nacionalistické nálady by mohly vést vlády Severní Evropy k izolování se od jihu, uzavření hranic nebo rozhodnutí, že by se eurozóně dařilo lépe bez jejích problematických členů," dodává Stratfor.

Témata:  EU Rakousko Stratfor

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy