Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiče v Indii si nepřáli 21 milionů milionů dcer. Děti plodí, dokud se jim nenarodí syn

Indické ženy
Indické ženy
Foto: Pixabay

Dillí - Indické ministerstvo financí upozornilo na vážné problémy v populaci. Mnoho dvojic plodilo potomky tak dlouho, dokud se jim nenarodil syn. Potíží jsou také selektivní potraty plodů ženského pohlaví.

21 milionů dcer si indičtí rodiče nepřáli, chtěli mít raději syna, odhaduje indická vláda. Autoři zprávy ministerstva financí zjištěnou skutečnost označují za "jemnější podobu" upřednostňování mužských potomků než selektivní potraty plodů ženského pohlaví. Zjišťování pohlaví plodu je v Indii nezákonné. Zpráva varuje, že tento postoj může vést k tomu, že dívky budou mít omezený přístup ke zdrojům.

Kvůli selektivním potratům a větší péči věnované synům, se indické populaci nedostává 63 milionů žen. "Indická společnost by se (nad upřednostňováním synů) měla zamyslet," stojí ve zprávě.

Odmítání dívek pramení i z indické kultury. Pokud chtějí například rodiny dívky vdát, musí zaplatit vysoké věno. Po svatbě se dívka přestěhuje do domu manžela. Majetek přechází na syny, a ne na dcery.

Jeden indický deník otiskl seznam vědecky nepodložených tipů, jak počít chlapce. Nabádal rodiče například, aby měli lůžko orientované na západ a k manželským povinnostem přistupovali v určité dny týdne. Nejvíce se upřednostňování potomků mužského pohlaví projevilo v indických státech Paňdžáb a Harijána. V populaci do sedmi let v nich na 1200 chlapců připadá 1000 dívek.

Témata:  Indie porodnost potraty

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy