Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Michail Saakašvili hledá nové útočiště. Údajně je v Nizozemsku

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Amsterdam - Michail Saakašvili, jehož ukrajinské úřady v pondělí vyhostily do Polska, je v Nizozemsku. Gruzínský exprezident, který na Ukrajině vedl demonstrace za svržení prezidenta Petra Porošenka, má za manželku nizozemskou občanku.

Informovala o tom dnes nizozemská tisková agentura ANP. Nizozemské ministerstvo zahraničí zatím tuto zprávu podle agentury Reuters nepotvrdilo.

Saakašvili se na Ukrajině politicky angažoval od roku 2015 a od Porošenka dostal i ukrajinské občanství. Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly a gruzínský exprezident o ukrajinské občanství přišel.

V pondělí byl z Ukrajiny vyhoštěn, neboť se do země podle ukrajinských úřadů dostal nezákonně. Saakašviliho loni v září silou přenesly přes polsko-ukrajinskou hranici stovky jeho příznivců. Politik tvrdí, že důvodem nynější deportace je jeho kritika Porošenka za tolerování korupce.

Saakašvili opustil Gruzii na konci roku 2013, pobýval nejprve v USA a pak v Nizozemsku, odkud pochází jeho manželka Sandra Roelofsová. V úterý řekl, že nehodlá v Polsku žádat o politický azyl, ale chce se vrátit do Kyjeva.

Témata:  Michail Saakašvili Nizozemí Ukrajina

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy