Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili je zpět. Zelenskyj mu vrátil ukrajinské občanství

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vrátil ukrajinské občanství Michailu Saakašvilimu, bývalému gruzínskému prezidentovi a někdejšímu gubernátorovi ukrajinské Oděské oblasti.

Oznamuje to dekret umístěný dnes na prezidentském webu. Saakašvili byl loni z Ukrajiny vyhoštěn po sporu s bývalým prezidentem Petrem Porošenkem. Po dubnových volbách dal najevo, že by chtěl Zelenskému radit.

Saakašvili po vítězství Zelenského v dubnových prezidentských volbách sám o navrácení občanství požádal. Zelenskyj vůči němu neskrýval své sympatie, Saakašviliho prý považuje za skvělého diplomata, který by byl schopen zastávat významnou pozici v ukrajinské vládě. Ve své žádosti o občanství ale bývalý gruzínský prezident uvedl, že na Ukrajině o žádné funkce nestojí.

Saakašvili, který na Ukrajině studoval a ovládá jazyk, občanství obdržel v roce 2015 a pak rok zastával funkci gubernátora Oděské oblasti. Později se ale s Porošenkem nepohodl a kvůli údajnému pochybení při podání žádosti o občanství mu byla ukrajinská státní příslušnost odejmuta. V únoru 2018 byl za dramatických okolností vyhoštěn ze země. Nyní žije v nizozemském exilu.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy