Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko zuří: Česko patří Německu. Opravdoví muži odešli a založili Slovensko

Jan Zahradil na 24. kongresu ODS
Jan Zahradil na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha/Ankara – O velký rozruch se postaral bývalý turecký novinář a poradce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Yigit Bulut Ten v souvislosti s propuštěním kurdského syrského Kurda Sáliha Muslima velmi ostře kritizoval Českou republiku,

Český soud tento týden rozhodl o propuštění Muslima, který dříve stál v čele kurdské Strany demokratické unie. Ankara ale usilovala o jeho vydání do Turecka, které na politika vydalo mezinárodní zatykač. Soud rozhodl o tom, že Muslim nepůjde do vazby, uvěřil totiž slovům politika, že se bude účastnit soudních jednání. 

#Turkey president #Erdogan's chief advisor Yigit Bulut says in public TV that there is no such country as #Czechia, all the real men left the country & set up #Slovakia. He also claims #CzechRepublic is owned by Germany. #SalihMuslim pic.twitter.com/NufauxqfH0

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) 28. února 2018

Buluta prý toto rozhodnutí nepřekvapilo. V tureckých médiích si utahoval z České republiky i z jejího zkráceného označení Czechia. „Česko neexistuje. Všichni jeho obyvatelé odešli založili Slovensko. Zbytek dnes patří Německu,“ prohlásil Bulut. Na jeho slova o Česku Česka upozornil na svém Twitteru turecký novinář Abdullah Bozkurt.

Yigit Bulut, ex-novinář a poradce tureckého prezidenta pro TV: “Česko neexistuje. Všichni jeho obyvatelé odešli založili Slovensko. Zbytek dnes patří Německu.” Stačí Ankaře nevyhovět s jejím špinavým trikem vydat syrského Kurda a už překresluje Evropu. Jako 1683 u Vídně. https://t.co/s2oj27DyuA

— Jakub Szanto (@JakubSzanto) 28. února 2018

Sdílel je například také blízkovýchodní zpravodaj České televize Jakub Szánto. „Stačí Ankaře nevyhovět s jejím špinavým trikem vydat syrského Kurda a už překresluje Evropu. Jako 1683 u Vídně,“ dodal ke slovům Erdoganova poradce.

Bulutova slova se nelíbí ani českému europoslanci a místopředsedovi frakce Aliance evropských konzervativců a reformistů (ACRE) v Evropském parlamentu Janu Zahradilovi (ODS). „Jako český politik rozhodně odmítám útočné a hanobící poznámky klíčového poradce prezidenta Erdogana o mé zemi, České republice. Jako předseda ACRE žádám vládní AK Parti, aby se od tohoto chování distancovala,“ uvedl na sociálních sítích politik. Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje je součástí ACRI, přestože Turecko není člen Evropské unie.

„A není už načase AK Parti z ACRE vypoklonkovat? Vždyť je to totalitářská, islamistická strana. Desetitisíce lidí ve vazbě bez soudu apod., k tomu neskrývané územní požadavky na sousedy,“ navrhl Zahradilovi na facebooku občanský demokrat Zdeněk Hovorka. „Museli bychom hlasovat a nemám na to v tuhle chvíli dost hlasů,“ přiznal Zahradil. „Chtěl bych to raději vyřešit "suchou cestou" - tlačit na ně tak, až odejdou sami,“ dodal europoslanec.

Turečtí politici na muslimovo propuštění reagovali velmi ostře. Vicepremiér Bekir Bozdag hovořil o „jasné podpoře terorismu" už v úterý. Místopředseda turecké vlády na to reagoval prohlášením, že to bude mít dopad na vztahy Turecka s Českou republikou.

Sám Edrogan uvedl, že propuštění Muslima je rozhodnutí země, která podporuje terorismus. Poukazoval také na údajné pokrytectví Západu a dvojaký přístup k boji proti terorismu. „Bohužel nejsou spravedliví... Česká republika je členem Evropské unie. Považuje unie PKK za teroristickou organizaci? Ano. Poskytli jsme dokumentaci a dokázali jsme, že je PYD s touto teroristickou skupinou spojená? Ano. Přesto tohoto teroristického vůdce propustili," řekl Erdogan.

Témata:  Jan Zahradil Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy