Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zavře americký konzulát v Petrohradu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí navrhne Kremlu zavřít konzulát USA v Petrohradu. Jde o odvetný krok za uzavření ruského zastoupení v Seattlu, které nařídil počátkem týdne Bílý dům spolu s vyhoštěním 60 ruských diplomatů.

Americká diplomacie reagovala na chemický útok na jihu Anglie vyhoštěním Rusů z ambasády ve Washingtonu, z konzulátu v New Yorku a ze stálé ruské mise při OSN. Kromě toho má být s platností od příštího týdne uzavřen ruský konzulát v Seattlu.

Rusko podle očekávání odpoví stejným krokem. Na ministerstvu zahraničí ale podle listu Izvestija zvažují, který z amerických konzulátů by měl být uzavřen - ve Vladivostoku, v Jekatěrinburgu nebo Petrohradu.

Volba prý padla na poslední z nich, protože právě ve druhém největším ruském městě Američané tento krok pocítí nejsilněji. Ruské velvyslanectví ve Washingtonu dokonce na twitteru uspořádalo anketu, v níž se 47 procent hlasujících vyslovilo právě pro Petrohrad.

Témata:  Rusko Petrohrad Rusko USA

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy