Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský UKIP má nového předsedu, už pátého od roku 2016

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Novým šéfem britské protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) byl v sobotu potvrzen europoslanec Gerard Batten, který stranu prozatímně vedl od února. Tehdy byl z jejího čela kvůli rasistickým výrokům své milenky odvolán Henry Bolton.

UKIP má už pátého předsedu od odchodu kdysi hlavní tváře strany Nigela Farage v roce 2016. UKIP se za něj stala jednou z nejvýznamnějších politických sil v Británii. Přesvědčila bývalého premiéra Davida Camerona, aby vypsal referendum o brexitu.

Farage ale po referendu z čela strany odstoupil a UKIP začala postupně ztrácet popularitu. Mohly za to nejen vnitrostranické spory, ale i to, že hlavní cíl strany, tedy odchod z EU, se stal součástí oficiální politiky vládnoucích konzervativců i opozičních labouristů.

Batten nyní neměl při volbě předsedy protikandidáta, a hned po svém zvolení proto oznámil, že ve funkci setrvá pouze jeden rok. "UKIP představuje jedinou skutečnou opozici k našemu politickému establishmentu, proto ji nyní potřebujeme ještě víc, než kdy dříve," uvedl Batten.

Ještě v roce 2015 získala UKIP v parlamentních volbách 12,6 procenta hlasů, byť to stačilo pouze na jedno křeslo v parlamentu. V předčasných volbách loni v červnu ale UKIP volilo pouze 1,8 procenta lidí. 

Témata:  UKIP Gerard Batten Velká Británie

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy