Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovinsko požene k soudu Chorvatsko kvůli sporu o hranici

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Lublaň - Slovinsko kvůli sporu o národní hranici zažaluje sousední Chorvatsko u Evropského soudního dvora (ECJ). Oznámil to dnes premiér Miro Cerar.

Záhřeb se totiž stále nehodlá podřídit arbitrážnímu rozhodnutí z loňského června, které přiznalo značnou část sporného Piranského zálivu Slovinsku, a zemi tak umožnilo přístup na volné moře.

Slovinsko podá na Chorvatsko žalobu v červenci, řekl podle agentury Reuters premiér Cerar. Slovinsko i Chorvatsko vyhlásily v roce 1991 nezávislost na tehdejší Jugoslávii a nyní jsou obě země členskými státy Evropské unie. Stále se jim ale nedaří dohodnout se na uspořádání vzájemné pozemní i námořní hranice.

V roce 2008 kvůli tomu Slovinsko několik měsíců blokovalo rozhovory o přijetí Chorvatska do EU. V roce 2009 se pak vlády dohodly na arbitráži. Záhřeb ale soud už v roce 2015 označil za zkompromitovaný a jeho rozhodnutí o tom, že Slovinsko by mělo mít "nepřerušený přístup" k mezinárodním vodám v Jaderském moři, proto odmítá akceptovat.

Témata:  Slovinsko Chorvatsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy