Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU chce oddělovat ekonomické migranty od uprchlíků už v Africe

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Evropská unie chce oddělovat uprchlíky uplatňující nárok na azyl v unii od ekonomických migrantů. K selekci by podle návrhu měla sloužit střediska ještě na území severní Afriky.

Lídři Evropské unie by se na tom měli dohodnout na svém summitu příští týden. V dokumentu, který ještě není určený k zveřejnění, se podle Reuters hovoří o "regionálních vyloďovacích platformách", v nichž by se o žádostech o azyl rozhodovalo ještě předtím, než by se žadatelé skutečně po moři dostali do Evropy.

Tyto platformy by měly umožnit rychlé zpracování žádostí o azyl a rozlišovat mezi ekonomickými migranty a těmi, kteří potřebují mezinárodní ochranu.

Rovněž se tím má migrantům snížit motivace k tomu, aby se vydávali na nebezpečnou cestu po moři, uvádí se v návrhu společného prohlášení 28 vedoucích představitelů EU.

Témata:  EU uprchlíci Afrika

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy