Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voda v jeskyni uvěznila 12 dětí s trenérem. Možná jsou ještě naživu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Bangkok - 12 chlapců s jejich trenéra před třemi dny uvěznila voda v jeskynním komplexu Tcham Luang na severu Thajska. Pátrají po nich záchranáři, vojáci i vojenští potápěči, zatím bezvýsledně.

"Dnes ty děti musíme najít. Doufáme, že jsou tam pořád někde naživu," řekl agentuře Reuters provinční guvernér Narongsak Osottanakón. Chlapci ve věku 11 až 16 let z fotbalového týmu se svým trenérem (25) se do jeskynního komplexu vypravili v neděli odpoledne, ale poté je odřízla voda, která přední část jeskyně zaplavila po prudkých deštích.

K jeskyni se mezitím sjeli příbuzní pohřešovaných chlapců, kteří se uchylují k modlitbám a nabízejí obětiny duchům, aby jim pomohli vrátit děti zpátky. Na podložkách před jeskyní se tak vrší ovoce, sladké nápoje a cukrovinky, jež by mohly potěšit duchy, kteří podle víry lidí chrání jeskyni a les kolem ní.

Jeskynní komplex se táhne hluboko do nitra hory a záchranáři věří, že chlapci našli útočiště v některé z jeskyní ve vzdálenější části. Snahy dostat se k nim ale stále maří stoupající voda. Zhruba 90 vojáků prohledává zalesněné svahy hory, jestli nenajdou nějaký jiný vchod, kterým by se dostali dovnitř.

Témata:  Thajsko Jeskyně

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy