Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už čtvrtý den pokračuje záchrana 12 chlapců z thajské jeskyně, záchranáři se potýkají s problémy

Thajsko
Thajsko
Foto: www.molon.de

Bangkok - V Thajsku čtvrtým dnem pokračuje boj o život 12 dětí, které i se svým fotbalovým trenérem uvázly v téměř deset kilometrů dlouhém jeskynním komplexu Tcham Luang. Práci záchranářů hatí déšť a stoupající voda.

Záchranáři mezitím ke vchodu do jeskyně Tcham Luang dopravili další velké vodní hadice a pumpy. Potápěči vojenského námořnictva, kteří se snaží dostat do nitra jeskyně, hlásí, že na některých místech dnes ráno stoupala voda rychlostí 15 centimetrů za hodinu.

Ministr vnitra Anupong Paočinda v úterý novinářům řekl, že elitním potápěčům, kteří vedou pátrání, brání v dalším postupu bahnitá voda. Ta některé části velké jeskyně v přední části komplexu zaplnila až ke stropu.

Podle ministra budou moci postupovat dál, až když se podaří odčerpat dostatek vody, aby vznikl prostor mezi stropem jeskyně a hladinou. Potápěči by také měli brzy začít používat speciální kyslíkové nádrže, které jim umožní ponořit se na delší dobu, dodal.

Chlapci ve věku 11 až 16 let z místního fotbalového týmu se svým 25letým trenérem vstoupili do jeskynního komplexu v sobotu po tréninkovém zápase. Ještě v úterý místní činitelé vyjadřovali přesvědčení, že jsou všichni stále naživu a podařilo se jim ukrýt před stoupající vodou v některé vzdálenější komoře jeskynního komplexu.

Témata:  Thajsko Jeskyně

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy