Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR posiluje jaderný arzenál? Zbraní se nevzdala

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Washington/Pchjongjang - Severní Korea v uplynulých měsících zvýšila produkci materiálu pro výrobu jaderných zbraní, informovala s odvoláním na nejmenované činitele amerických zpravodajských služeb televize NBC.

Podle ní zpravodajci nesdílejí názor amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jaderná hrozba ze strany Severní Koreje po jeho nedávné schůzce se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem pominula.

Podle amerických tajných služeb se severokorejský režim snaží získávat od Trumpovy administrativy ústupky, jaderných zbraní se však nevzdává, protože je považuje za nezbytné pro své přetrvání.

Washington a Pchjongjang sice v uplynulých měsících zahájily diplomatické rozhovory, KLDR však zároveň posílila výrobu obohaceného uranu potřebného pro jaderné zbraně. Severokorejci prý sice zastavili raketové a jaderné zkoušky, ale "neexistuje důkaz, že by omezovali počet a výrobu jaderných zbraní".

Témata:  Severní Korea výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy