Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurz odmítl kritiku rakouského přístupu k migraci, chce posunout reformu unijního azylového systému

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Vídeň - Evropské unii od 1. července předsedá Rakousko. Kancléř Sebastian Kurz dnes řekl, že se pokusí dál posunout jednání o reformě unijního azylového systému, které se táhne už několik let.

Kurz nečeká zásadní úspěch ve věci, na níž si vylámaly zuby předcházející předsednické země, včetně Slovenska, Estonska, Malty a naposledy Bulharska. "Povinností předsednictví je na reformě dál pracovat. Ale rád bych řekl, že to bude složitá práce, protože dohodu nebylo možné najít v minulých letech. A teď nemáme důvod si myslet, že něco v příštích měsících půjde rychleji," uvedl dnes kancléř.

Připomněl také, že Vídeň se velmi skepticky staví k nejspornější součásti reformy, tedy k povinnému přerozdělování žadatelů o azyl mezi ostatní státy bloku v případě krizové zátěže jedné země. "Kvóty na uprchlíky" státy EU hluboce rozdělují už od chvíle, kdy komise tuto věc zabudovala do původního návrhu reformy v roce 2016.

Země z východní a střední Evropy podobné řešení jednoznačně odmítají. Některé z nich se stavěly proti, už když bylo podobné řešení jednorázově použito ve snaze pomoci Řecku a Itálii, zemím zasaženým migrační vlnou. Byly však přehlasovány. V rámci programu ale bylo nakonec přerozděleno výrazně méně lidí, než byl původní předpoklad 120.000.

"Pokud jde o relokace, vždy jsme byli skeptičtí. Měli jsme pocit, že to nikdy nebude jednomyslné rozhodnutí a ukázalo se, že to tak je. A nikdy jsme si nebyli jisti, že relokace budou fungovat," poznamenal dnes Kurz.

Složitě dojednávaná reforma se skládá ze sedmi částí, z nichž na pěti, které se týkají například zlepšení společných databází, se členské země v zásadě shodly. Kurz dnes připomněl pohled předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, podle kterého by mohlo být možné dokončit těchto pět částí reformy a pak se soustředit na zbývající sporná témata. Tedy především na onu možnost povinného přerozdělování migrantů, která v návrhu stále existuje.

Témata:  Rakousko EU uprchlíci Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy