Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Francie přiletěla skupina migrantů z lodi Lifeline, prý mají právo na azyů

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž/Valetta - Na pařížské letiště Charlese de Gaulla dnes z Malty přiletěla skupina 52 žadatelů o azyl, které u libyjských břehů vzala na palubu loď Lifeline. Ve skupině je 42 Súdánců, tři Eritrejci a také lidé ze Somálska, Čadu, Toga a Pobřeží slonoviny.

Francouzský úřad pro ochranu uprchlíků a osob bez státní příslušnosti (Ofpra) u všech z nich "už po jejich příchodu na Maltu" shledal, že mají právo na azyl. 

Loď Lifeline zadržela Malta minulý týden ve středu, když jí umožnila vplout do přístavu se zhruba 230 migranty z Afriky. S těmi loď plula týden po Středomoří, protože je odmítla přijmout Itálie, kam měla loď namířeno, a zprvu je odmítala i Malta. Ta se ale nakonec dohodla s několika zeměmi EU, že si běžence rozdělí a loď přijala. Zároveň ji ale zadržela a jejího kapitána Clause-Petera Reische postavila před soud.

Maltská prokuratura kapitána viní mimo jiné z toho, že porušil zákon, když nedbal pokynů italské pobřežní stráže, aby u Libye migranty nenaloďoval. Italové mu sdělili, že pro ně přijede libyjská pobřežní stráž. Organizaci Lifeline viní Malta z chybné registrace plavidla.

Mluvčí organizace Sea Watch Giorgia Linardiová obvinila maltské úřady, že se snaží vytvořit takové podmínky, aby se do záchrany migrantů nevládní organizace nepouštěly. Před budovou soudu, kde se koná proces s kapitánem Reischem se shromáždili manifestanti. Ti na místo přinesli plastové pytle určené pro mrtvé. Nápisem "500 mrtvých za jediný týden" na jednom z nich chtějí podpořit své stanovisko, že blokáda humanitárních organizací jen povede k nárůstu počtu obětí.

Témata:  uprchlíci Francie Malta

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy